Найближчим часом до України привезуть Конституцію Пилипа Орлика. У столицю унікальний документ доставлять члени “Мотоекспедиції навколо Європи”, подорож яких, майже завершилась.

Конституція Пилипа Орлика, яку зможуть побачити українці – це копія документу від 1710 року, у скороченому вигляді латинською мовою. Його презентували нашим мандрівникам, спортсмену Сергію Малику та його дружині Вікторії, у Посольстві України в Королівстві Швеція (оригінал зберігається у фондах Національного архіву Швеції в Стокгольмі).

Історичний факт: Конституція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Складається з преамбули та 16 статей. Пам’ятка української політико-філософської та правової думки. За оцінкою українських істориків є однією з перших європейських конституцій нового часу.

Усі найсвіжіші новини та фотозвіти Ви можете побачити на офіційній сторінці “Мотоекспедиція навколо Європи” (Ukraine is Europe) у Facebook: https://www.facebook.com/ukraine.heart.of.europa