23 січня майдан Незалежності в Києві став імпровізованим автодромом. Київський міський автомотоклуб демонстрував, на що здатні спортсмени чотири- та двоколісних транспортних засобів, провівши презентацію команд з різних спортивних дисциплін напередодні відкриття сезону 2011 року. Це автоспортивне свято стало можливим за підтримки Київської міської держадміністрації.
За доброю православною традицією справу треба починати з молитви. Отець Ярослав благословив на почин, окропивши святою водою спортсменів та їх залізних коней.
На Хрещатику київські автоспортсмени вперше проводять імпровізований драговий заїзд між 400 сильним спортивним автомобілем та картом. На короткій дистанції перед Головпоштамтом усього на долі секунди машину Надії Сауцької випереджає карт Миколи Ковальчука. Ця мікромашина розганяється до 100 км за годину лише за 3 секунди. Картинг – початкова дисципліна автоспорту. Її на Майдані представляла ПСТК «Святошин». А Микола, до речі, вже змагається в кільцевому Чемпіонаті.
Команда Serov racing team – автоспортивна династія відома і в кільці, і раллі.
Стантрайдер Славомир Хилінський розбив три попередні скутери за час навчання та тренувань. Його трюки справді карколомні – просто не очікуєш такого від пластикового «табурету».
Представив школу мотокросу і відомий своїми рекордними трюками Юрій Михальчик.
Декілька років тому на цьому ж місці його син Ілля (якому на той час було 7 років) встановив рекорд України стрибнувши на мотоциклі на 14 метрів.
Лоскочуть нерви присутнім і дрифтери. Дрифт – рух в заносі, танець кількох автомобілів в клубах диму під звук ревіння моторів. Фактично «по чоботях» тих, хто зважився стати живим маркером, проїздить автомобіль Сергія Дишканта.
Підтримали акцію КМАМК також клуби любителів певних марок авто («Ево-клуб», клуб «Субару-Україна», «Сеат-клуб», «Редлайнклаб», «БМВ-Україна», члени яких постійно приймають участь в аматорських ралі, змаганнях зі слалому та ін.
Автоспорт – задоволення не з дешевих. Та існують спеціальні прокатні карти, за кермом якого відчути себе справжнім пілотом може навіть людина, що ніколи раніше не керувала автомобілем. А для навчання азам управління створено навіть двомісний карт.
А повнолітнім офіційний шлях за кермо автомобіля пролягає через автошколи, зокрема «Спойлер» та «Віртуоз», які є партнерами Клубу. Цього дня декому з киян та гостей столиці пощастило потрапити до бойового чемпіонського автомобіля Honda та відчути себе в ролі другого пілота.
Вже не вперше ширяє Хрещатиком справжній гоночний болід керований президентом КМАМК Сергієм Маликом. Поки що це демонстраційні проїзди, а ми плекаємо надію, що все ж таки відбудуться в центрі Києва справжні кільцеві змагання накшталт «Формули 1» в Монте Карло.