У суботу, 9 вересня, у Києві пройшло благодійне ретро ралі «Українська легенда», організоване Київським міським автомотоклубом (КМАМК) та фестивалем OldCarLand. Мета заходу — зібрати кошти на купівлю дронів для ЗСУ.

«Ралі планувалось ще торік, після успішного фінішу на ретроралі в Монте-Карло, — розповів засновник і президент Київського міського автомотоклубу Сергій Малик. — Але почалась війна і більшість учасників організації пішли воювати. «Українська Легенда» — перше ралі з початку війни. Ми збираємо кошти на ЗСУ, бо волонтерством займаємось ще з 2014 року. З іншого боку, це свого роду психологічна реабілітація. Щоб люди мали змогу зустрітись, поговорити про спільні зацікавлення. Всі машини, представлені тут, легендарні, саме тому захід назвали «Українська легенда».

У заході взяли участь понад 120 автомобілів та мотоциклів, випущених до 1998 року. «Встановили новий національний рекорд — найбільша кількість автомобілів до 1998 року випуску на ретро ралі, — зазначив директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк. — Ралі стало не просто віддушиною для автолюбителів, а ще й суспільно корисною справою. Адже екіпажі збирали донати для ЗСУ, щоб стати ще на крок ближчими до Перемоги. Щасливий буди дотичним до організації і проведення такого чудового заходу!».

Серед учасників «Української легенди» були як відомі ретро-автомобілі, такі як рожевий Cadillac Eldorado 1959 року, так і рідкісні експонати, такі як Auto1 UW225 1936 року, найстаріший відомий Audi в Україні.

Учасники ралі проїхали майже 50 км центром Києва та Київської області. Перегони пройшли дуже видовищно і привертали увагу киян. На маршруті ралі були облаштовані спеціальні зони для глядачів, де вони могли помилуватися класичними автомобілями та мотоциклами, а також поспілкуватися з їх власниками.

Кульмінацією заходу став командорський бал, який влаштував колекціонер Андрій Ахтирський. Бал став відродженням давньої традиції відповідних заходів, які були притаманні на території України на початку XX століття. Під час балу відбувся аукціон, на якому продавалися ретро-предмети та аксесуари. Усі виручені кошти були передані на допомогу ЗСУ.

Ретро ралі «Українська легенда» стало яскравим святом для усіх любителів класичних автомобілів та мотоциклів. Захід також став важливим внеском у підтримку Збройних Сил України.

Цікавий факт: Як з’ясував Історичний Автоклуб, у цей день — 9 вересня 1907 року — стартував найперший на території України автопробіг Одеса-Миколаїв. Цей символізм був зовсім не випадковий і стане гарною традицію по відродженню української автокультури.

Ми дякуємо усім, хто долучився до благодійної ініціативи КМАМК.

Дякуємо за інформаційну підтримку

Для підготовки новини використані текстові і фото матеріали: «Вечірній Київ», Auto-Consulting, фото – Валентин Кармінський