Перший етап Чемпіонату КМАМК з сімрейсінгу в класі автомобілів GT3, що відбувся на бельгійський трасі Zolder, проходив за непростих погодних умов – відповідно до Регламенту Чемпіонату погода, яка була над трасою в цей день в реальному житті, мала бути повторена у віртуальному аналозі, тому всі сесії відбувалися виключно під дощем. Всім учасникам Чемпіонату вкрай необхідно було “попасти” в правильні налаштування автомобілів, знайти необхідний баланс між швидкістю та стабільністю та звернути увагу на властивості дощової гуми – тиск та робочу температуру, що дозволило б впевнено почувати себе в непростих умовах.

За результатами двох 60-ти хвилинних практик Домінік Хорошавін зумів найкраще адаптуватися до погодних умов та встановити в обох сесіях час, який був недосяжним для суперників, але і для Павла Денисенка мокрий асфальт не став перепоною – молодий киянин зі своїм найкращим часом посів друге місце в обох практиках натякаючи на готовність до боротьби в кваліфікації, тим більш, що обидва водії працювали на автомобілях Aston Martin AMR V8 Vantage GT3 і стали найкращими серед тих, хто також віддав перевагу цій британський марці. Тож не дивно, що і Домінік і Павло вважалися фаворитами першої кваліфікації.

Майже перед стартом сесії, що мала визначити стартову решітку для першого заїзду до серверу приєднався ще один учасник Чемпіонату Костянтин Романенко на автомобілі Audi R8 LMS Evo 2019. Враховуючи темп Хорошавіна та Денисенко на практиці, виникло велике питання, чи зможуть Максим Геронімус на Bentley Continental GT3 2018, чи Володимир Запорожець на Ferrari 488 GT3 Evo 2020, чи Сергій Бурим на тому ж Aston Martin втрутитися в боротьбу за поул і змінити розклад. Але і Романенку це не вдалося – Хорошавін та Денисенко окупували першу лінію стартової решітки та водночас стали фаворитами першого заїзду – водіями, що претендували як мінімум на Топ-3 і як максимум на перемогу.

Старт першого заїзду

Старт першого заїзду

Перший заїзд розпочався доволі спокійно – після старту майже всі учасники зберегли свої позиції, поки не під’їхали до першої “ески” в четвертому повороті, де Bentley Максима Геронімуса в зоні гальмування торкнувся Ferrari Володимира Запорожця, який в свою чергу зачепив Audi Романенка і ситуація в Топ-5 миттєво змінилася. Тепер для обох водіїв головною метою стало прорватися якомога вище з хвоста пелотону та компенсувати втрати першого кола та злощасного інциденту. І поки в голові гонки все було спокійно – Хорошавін лідирував, контролюючи свій відрив від Денсиненка, а Геронімус намагався втекти від Євгена Артеменка, який вже знайшов свій гарний темп, Романенко та Запорожець пробивалися в гору.

За мить до інциденту!

Так чи інакше, але під кінець заїзду Костянтину вдалось це зробити краще і вже наприкінці перегонів він зумів нав’язати боротьбу за останню сходинку подіуму саме Максиму Геронімусу – вихід з останньої “ески” на пряму старт/фініш вдався Романенку краще, ніж Максиму і це стало ключовим для вирішення складу подіуму першого заїзду! Тим часом Домінік зумів у доволі комфортних умовах перемогти в гонці з перевагою в 13 секунд над Павлом Денисенко, який також провів дуже гарний та стабільний заїзд. 

“Мені вдалося правильно налаштувати автомобіль для таких погодних умов, знайти свій темп і головним завданням було просто від’їжджати від Павла і суперників після спокійного і доброго старту! Ніяких труднощів в гонці для мене не виникло!” – сказав після фінішу переможець першого заїзду Домінік Хорошавін.    

Боротьба за 3-е місце між Геронімусом та Романенко

Після домінування Домініка на всіх минулих сесіях етапу здавалося, що і друга кваліфікація, яка мала визначити порядок старту для другого заїзду, не принесе сенсації і Хорошавін стартуватиме з поула. Так було до останньої хвилини сесії – переможець першого заїзду окупував першу сходинку, а відрив від другої та третьої позиції за часом був більш ніж сім десятих секунди. Але майже під картатим прапором Костянтин Романенко встановив свій найкращий час, який дозволив посунути Домініка з перевагою 45 тисячних секунди! І це закрутило інтригу другого заїзду в неймовірну спіраль!

Старт другого заїзду

Цього разу старт другого заїзду обійшовся не без завалу – Володимир Котлярський в першому повороті вдарив автомобіль Геронімуса, що спричинило ланцюгову реакцію, яка призвела до інциденту за участю чотирьох автомобілів. Але ніхто серьезно не пошкодив техніку, менше з тим деякі пілоти вирішили наприкінці кола заїхати в бокси. Тим часом лідери в своєму власному темпі почали відриватися від суперників – Романенко впевнено очолив перегони, тоді як переможець першого заїзду Хорошавін тримався в темпі лідера і не форсував події очікуючи моменту для заїзду на обов’язковий пітстоп. Позаду Володимир Запорожець дуже довго тримав оборону від Павла Денисенка та його зазіхань на третю сходинку. Водії декілька разів випереджали один одного, але перед заїздом в бокси Запорожець пропустив вперед Денисенка, котрий втратив деякий час в трафіку, випереджаючи колових. Сергій Бурим який зробив ранній пітстоп претендував на Топ-3 в гонці, бо після старту гонки був третім, тому зробити гарні безпомилкові піт-стопи для Запорожця та Денисенка було вкрай важливо. У підсумку Запорожець зробив все краще і посів четверте місце на фініші заїзду. Тим часом, лідери завершили свої пітстопи, пропустивши на першу сходинку Степана Гладишева,  після яких Романенко почав збільшувати свій відрив від Хорошавіна. Пізніше Гладишев заїхав в бокси але отримав штраф стоп-н-гоу. Таким чином, ранній пітстоп Бурима виправдав себе і Сергій впевнено закріпився на третьому місці в гонці. 

Другий заїзд завершився перемогою Костянтина Романенка, на другому місці фінішував Домінік Хорошавін відставши на 9 секунд, а третю сходинку посів Сергій Бурим з відставанням в 17 секунд!

“Чесно кажучи, я не очікував такого результату від себе. Я вважав перед стартом змагань, що якщо приїду в Топ 5, то це вже буде добре. Але поул і перемога – такого результату дійсно не очікував. На мою думку, дощ вирівняв баланс між різними марками автомобілів, тому важливо було пристосуватися до погодних умов саме на Audi.” – відзначив Костянтин Романенко, який за підсумками першого етапу посів друге місце в Чемпіонаті. 

Подіум другої гонки: Романенко, Хорошавін, Бурим.

Другий етап, який відбудеться на трасі в Барселоні 01 червня, принесе ще більше змін в Чемпіонат, адже на старт змагань вийде потенційно сильний водій Нікіта Шапошнік. Чи вдасться йому втрутитися в боротьбу лідерів – покаже час та гонка в Барселоні. Треба також розуміти, що Максим Геронімус, Павло Денисенко, Володимир Запорожець, Сергій Бурим, Євген Артеменко, Володимир Котлярський та Владислав Греков можуть змінити хід подій на свою користь, а для цього їм потрібно якнайшвидше вийти на пік своєї спортивної форми! А ще до Чемпіонату мають приєднатися два сильних водії, про що ми розповімо окремо, що безумовно має вплинути на положення водіїв в першій десятці сезону! Отже, чекаємо на події іспанського етапу!

Положення в чемпіонаті після першого етапу:

Посилання на відеозапис першого етапу: https://www.youtube.com/watch?v=6j5qmx3pkeE

Партнер чемпіонату: 

UKRNAFTA https://www.ukrnafta.com/

За підтримки: 

2G GERONIMUS http://2gcircuit.com/

INGUL-KART http://ingulkart.kiev.ua/

Технічний партнер:

О3.UA (ФРІНЕТ) https://o3.ua/about/

Інформаційні партнери:

AUTO.RIA https://auto.ria.com/uk/news/

GAMEINSIDE.UA https://gameinside.ua/