Угорська траса Hungaroring, на якій 15 червня відбувся третій етап Чемпіонату КМАМК з сімрейсінгу в класі автомобілів GT3, стала свідком неймовірних події, наслідки яких повністю змінили сценарій за логікою якого мав би розвиватися сюжет чемпіонату.

А все почалося напередодні старту третього етапу, на якому дебютували одразу три нових водії. Андрій Пєтушков, який доволі давно займається картингом та взимку активно приймав участь у змаганнях спільноти 2G Autosim, подав заявку та вийшов на старт на автомобілі Ferrari 488 GT3 Evo, таким чином збільшивши присутність цієї марки в чемпіонаті до трьох автомобілів. Даніель Короготський, який в реальному житті займається дрифтом, заявився на автомобілі McLaren 702S GT3, а Олег Пітцик, що пілотує автомобіль Lamborghini Huracan GT3 Evo, став єдиним представником цієї марки. В минулому, киянин приймав участь у картингових змаганнях і навіть став Чемпіоном Києва, але зараз дуже активно займається сімрейсінгом та конкурує з найсильнійшими водіями відомих британських спільнот AOR (Apex Online Racing), Actrollvision, RCI (Racing Club International) та SimGrid. І вже на другий практиці стало зрозуміло, що саме Олег може сплутати карти лідерам чемпіонату та втрутитися в боротьбу за перемогу в кожній з гонок!

Тож перша кваліфікація, що мала визначити порядок старту в першому заїзді, повинна була дати відповідь на питання: чи зможе Олег Пітцик, який встановив найкращий час у другій практиці, втрутитися в боротьбу за поул, та внести фактор несподіванки для Романенка та Хорошавіна, які вже звикли боротися виключно між собою? Але напружена кваліфікація завершилася тим, що статус-кво був збережений – лідери Чемпіонату окупували першу лінію, тоді як Пітцик посів третє стартове місце. Компанію дебютанту склав Сергій Бурим на четвертій позиції. Ще один дебютант, Даніель Короготський дуже впевнено провів кваліфікацію та став сусідом Володимира Запорожця на третій стартовій лінії.  

Старт першого заїзду

Перший заїзд третього етапу відбувся доволі спокійно, незважаючи на те, що після старту в зоні гальмування перед другим поворотом Олег Пітцик піддів автомобіль Романенка. Як визнав Олег, він пропустив точку гальмування сконцентрувавши увагу на автомобілі Хорошавіна і це було невірним рішенням і як наслідок Пітцик опинився на п’ятій позиції і тільки на шостому колі зумів повернути собі третє місце, але і Романенко і Хорошавін вже були поза зоною досягнення. За цей час Костянтин зумів повернути собі лідерство, яке втратив після “прильоту” від Олега, знайшов свій темп та стабільно подолавши дистанцію, фінішував першим. Домінік зумів завершити гонку на другий позиції незважаючи на те, що як він сам відзначив, не мав тієї впевненості в собі та в автомобілі, яка б дозволила виграти цей заїзд. Ну, а Пітцик зайняв третю сходинку подіуму, і цим потужним дебютом підтвердив свій потенціал! 

Романенко, Хорошавін, Бурим

Нікіта Шапошнік, що пропустив перші два етапи та нарешті вийшов на старт третього, провів впевнений заїзд –  сьому стартову позицію зумів трансформувати в четверте місце на фініші! Потенційно, Нікіта може конкурувати з першою трійкою лідерів, але якщо набере свою спортивну форму з цим симулятором перед четвертим етапом. Що ж до Сергія Бурима, який відзначив, що сезон в реальному автоспорті не дає можливості якісно сконцентрувати увагу на віртуальних змаганнях, фінішував п’ятим, здобувши важливі очки в заліку водіїв. 

Пітцик/Бурим. Боротьба за подіум

На жаль, ще двом дебютантам не вдалося перетворити вдалу кваліфікацію на гарний результат у гонці – Андрій Пєтушков та Даніель Короготський завершили перший заїзд на 16-му та 17-му містах відповідно.

 

Результати другої кваліфікації відкорегували першу трійку водіїв – Романенко, Пітцик та Хорошавін встановили свої найкращі часи саме в такому порядку, але і Володимир Запорожець зумів покращити свій час – киянин завершив сесію на четвертій позиції, випередивши Нікіту Шапошніка та Сергія Бурима. Всіх вищезгаданих водіїв об’єднало те, що тільки вони зуміли вийти з часу 1:44 – їх результати розташувались в діапазоні від 1.43:2 до 1.43:8.

Старт другої гонки

Перше коло другого заїзду перетворилося на неконтрольований хаос, тригерами якого стали кілька водіїв! В першому повороті досвідчений водій, яким безумовно є Нікіта, прийняв рішення атакувати Максима Геронімуса по внутрішньому радіусу та не взяв до уваги, що в повороті вже були три автомобілі і там взагалі не було місця для цього маневру. За підсумками – хаос! У другому лівому повороті відмітився дебютант Даніель Короготський, який в’їхав у Бентлі Артема Харченко – і знову хаос! Володимир Запорожець намагаючись випередити Володимира Котлярського перед ескою підставляється під автомобіль Домініка Хорошавіна якраз у зоні гальмування – удар від Хорошавіна трансформується в удар по Котлярському, та в новий хаос на виході з цієї зв’язки! Євген Гомонюк намагаючись уникнути групу цих водіїв, до якої вже примкнув Євген Артеменко, ріже еску, займає третю лінію перед наступним лівим поворотом, та намагаючись знайти зручне місце для входу, спирається на автомобіль Артеменка, втрачає контроль та “вбиває” об відбійник Володимира Запорожця! І це ще не всі інциденти, які відбувалися на першому колі гонки! Так чи інакше, судді розглянули всі ці інциденти та винесли відповідні рішення по кожній деструктивній дії на трасі.

Перший поворот першого кола. Посуньтесь!

Запорожець, Хорошавін, Котлярський

Щодо подальших подій, то варто зазначити, що доволі впевнену гонку провів Максим Геронімус – це був гарний приклад того, коли розумна поведінка і тактика приносить пристойний результат, а в цьому випадку четверте місце після восьмої стартової позиції! Нікіта Шапошнік завершив другий заїзд на п’ятому місці, але втратив частину балів у заліку водіїв внаслідок подій в першому повороті першого кола. Сергій Бурим мав посісти третю сходинку подіуму, але схопив проїзд через піт-лейн, тому що тричі зрізав межі траси та отримав автоматичний штраф. Тож повертаючись до Топ-3 відзначимо, що і Романенко і Пітцик провели спокійний і впевнений заїзд та посіли перше та друге місце відповідно. Домінік Хорошавін фінішував на четвертому місці, але штраф Сергія Бурима змінив подіум на користь Хорошавіна!

Наступний, четвертий етап Чемпіонату КМАМК в класі GT3 відбудеться на легендарній трасі Laguna Seca на Північноамериканському континенті, де стартуватиме друга завершальна стадія цих змагань! Незважаючи на те, що Костянтин Романенко після угорського етапу очолив залік водіїв, головна боротьба за перемогу в Чемпіонаті тільки починається. Олег Пітцик, Володимир Запорожець, Сергій Бурим та Нікіта Шапошнік у будь який момент можуть відібрати очки у Романенка і Хорошавіна, та прямим чином вплинути на розподіл позицій в Топ-3, вже не кажучи про Топ-5 чи Топ-10. Якщо Максим Геронімус продовжить демонструвати таку форму, яку ми бачили на трасі Hungaroring, то це стане ще одним фактором несподіванки для лідерів. Чи вдасться Романенку втримати першу сходинку в Чемпіонаті? Чи вийде у Домініка знайти спільну мову з автомобілем і дати бій водію команди Team Ballas eSports? Чи зможуть водії з Топ-10  встановити свій порядок денний? Залишилося чекати недовго – 29 червня ми або побачимо відповіді або отримаємо нові питання! 

Посилання на відеозапис третього етапу: https://www.youtube.com/watch?v=nQOK_Wt0oLA

Партнер чемпіонату: 

UKRNAFTA https://www.ukrnafta.com/

За підтримки: 

2G GERONIMUS http://2gcircuit.com/

INGUL-KART http://ingulkart.kiev.ua/

Технічний партнер:

О3.UA (ФРІНЕТ) https://o3.ua/about/

Інформаційні партнери:

AUTO.RIA https://auto.ria.com/uk/news/

GAMEINSIDE.UA https://gameinside.ua